Chili con carne i domowe nachosy

Obiad
08.10.2019 16:05
Chili con carne i domowe nachosy

Składniki: - 2 papryczki chili - 3 ząbki czosnku - 1 cebula - 1 czerwona papryka - 1 żółta papryka (ew. zielona) - 2 marchewki - 2 puszki krojonych pomidorów - 500 g mielonej wołowiny - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 1 łyżeczka oregano - 1 łyżeczka tymianku - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 2 łyżeczki cukru - 1 łyżeczka kminu rzymkiego (kuminu) - sól, pieprz - 250 ml wywaru z wołowiny lub warzyw - 1 puszka czerwonej fasoli - 1 puszka kukurydzy - natka pietruszki i ok. 200 g sera żółtego do podania Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Składniki na nachosy: - 2 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki gorącej wody - 2 łyżki smalcu - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki soli - ulubione przyprawy np. papryka Marchewkę pokroić w kostkę i dorzucić do mięsa wraz z pomidorami z puszki (razem z zalewą). Na koniec dodać pokrojoną w kostkę paprykę, oraz odsączone z zalewy: fasolę i kukurydzę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przełożyć do rozgrzanego do 180 C piekarnika (termoobieg) i piec przez ok. 5 minut, aż nachosy się zarumienią. Jak wiecie uwielbiam takie smaki i to danie już od dawna gości w naszym menu, choć tym razem sięgnęłam po przepis z książki B. Ritz ; ) Chili con carne jest tradycyjną potrawą kuchni meksykańskiej, klasycznie bazuje na mielonej wołowinie, fasoli, papryce oraz chili ; ) Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia, a następnie dodać roztopiony smalec. Całość zalać bulionem i gotować pod przykryciem przez około 20-25 minut, co jakiś czas mieszając.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.marta-gotuje.pl/chili-con-carne-i-domowe-nachosy/