Składniki na 7 małych bułeczek 250 g maślanki 200 g mąki bezglutenowej np: 50 g skrobi ziemniaczanej 70 g mąki ryżowej 20 g mąki owsianej bez glutenu 40 g mąki z komosy ryżowej 20 g mąki kukurydzianej 50 g serka kanapkowego (u mnie orzechowy ale może być naturalny) 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 1 łyżka octu 1/2 łyżeczki soli 8 g łusek babki jajowatej PRZYGOTOWANIE Łuski babki jajowatej zalewamy maślanką, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut. A jeśli wolicie zamiast bułek chleb, na blogu znajdziecie przepis na chleb na maślance z tym, że jest on na drożdżach. Trzeba się tylko liczyć z tym, iż bułki wtedy nie będą już białe a gryka będzie wyczuwalna w smaku – będą przypominały te – bułki bez drożdży. W składzie występuje mąka z komosy ryżowej, jeśli jej nie posiadacie lub nie lubicie możecie zamienić na mąkę gryczaną. Rozbieżności są na tyle duże, iż zdecydowałam, że będę używała wyłącznie wagi*** Bezglutenowe bułki na maślance Bezglutenowe bułki na maślance Białe bułeczki bez glutenu, bez drożdży i bez jajek. Za pomocą mokrej dłoni delikatnie uformować bułeczki, które następnie położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bezglutenowe bułki na maślance można przechowywać przez kilka dni. Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, w niecałą godzinę można przygotować świeżutkie bułeczki śniadaniowe. U mnie jest to 7 bułeczek po ok 60-70 g.