Podobnie jest z tą tartą z musem malinowym, lemon curd i bezikami albo tartą z musem malinowym i czekoladym ganache czy też tartą różaną z białą czekoladą. Składniki na krem: 200 g śmietany 18% 2 jajka 3/4 łyżki mąki pszennej 60 g erytrolu (lub cukru) 2 łyżeczki zielonej herbaty matcha (można pominąć) 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii (można pominąć) Składniki na spód: 155 g mąki orkiszowej jasnej (lub pszennej) 3 łyżki kakao 2 łyżki erytrolu (lub cukru) 115 g zimnego masła 1 żółtko (zimne) Ta tarta sprawdzi się na każda okazję – będzie idealna jako lekki deser zwieńczający letni piknik albo grilla, lub podana po kolacji w towarzystwie lampki prosecco. Jeżeli chcesz zrobić mazurek w innej formie np. okrągłej, najlepiej skorzystać z przeliczarki foremek – poniższe składniki powinny być dobre na okrągłą formę o średnicy 24 cm. Albo bananowych lodów matcha? Czekoladowa tarta budyniowa z wiśniami i matchą z kwaśnej śmietany Możecie użyć ją potem do zrobienia sernika matcha na kokosowym spodzie z musem malinowym albo tartaletek ze śmietaną. ta czekoladowa tarta budyniowa z wiśniami z kwaśnej śmietany jest idealna. Kojarzy się z latem, ale świetnie sprawdzi się także jako mazurek na Wielkanoc. Kruche, intensywne w smaku ciasto i leciutki jak chmurka krem z kwaśnej śmietany, przełamany dodatkowo kwaskowatymi wiśniami. Często dodaję ją do wypieków, ale w tym wypadku możecie z niej zrezygnować, a to ciasto dalej będzie przepyszne. Lekka tarta na co dzień lub mazurek na Wielkanoc Dodatkowo: garść wiśni świeżych albo mrożonych lub malin świeża mięta do przyozdobienia Przygotowanie: Mąkę siekamy z masłem. Wylewamy krem (będzie bardzo płynny, bardziej jak mleko niż jak śmietana) na iasto (może być wciąz ciepłe).