Bezglutenowa szarlotka z migdałami

Sylwia
Ciasta
07.10.2019 18:18
Bezglutenowa szarlotka z migdałami

Składniki na blachę 24×24 - 150 g zimnego masła - 270 g mąki bezglutenowej np: - 100 g mąki ryżowej - 50 g skrobi kukurydzianej - 70 g mąki owsianej bez glutenu - 50 g mąki kukurydzianej - 2 żółtka - 50 g erytrytolu lub cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 kg jabłek - 1 cukier waniliowy - 3 garście płatków migdałowych - cukier do jabłek (opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE - W misce umieścić mąki, żółtka, masło, proszek do pieczenia, erytrytol i dokładnie wymieszać. W składzie ciasta są tylko żółtka, jeśli nie macie pomysłu jak wykorzystać białka, możecie je ubić z cukrem i położyć na jabłek a następnie przykryć migdałami i ciastem. - W tym czasie obrać jabłka, zetrzeć na grubych oczkach lub pokroić w drobną kostkę ( u mnie pół na pół). Następnie ciasto podzielić w proporcji 2/3 i 1/3, przełożyć do woreczka i włożyć do lodówki na min godzinę lub do zamrażalnika na 30-40 minut. Na blogu znajdziecie przepisy na inne szarlotki – Szarlotka bez glutenu albo Bezglutenowa szarlotka bez jajek (polecam zetrzeć na grubych oczkach) na dnie i bokach blachy (u mnie boki wyłożone do wysokości ok 1,5cm). U mnie ciasta kruche z owocami najczęściej stoją przykryte ściereczką na zimnej podłodze przez 3 dni. Na dużą patelnię wlać 20-30 ml wody a następnie dodać pokrojone lub starte jabłka wraz z cukrem waniliowym. Jabłka, które wykorzystałam w mojej szarlotce były na tyle słodkie, iż wystarczyło jak dodałam do nich tylko cukier waniliowy. Bezglutenowa szarlotka z migdałami – to kruche ciasto z dużą ilością jabłek i dodatkiem migdałów. Na koniec do jabłek dodać 2 garści migdałów.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kuchniabezglutenu.pl/bezglutenowa-szarlotka-z-migdalami/