Przepis
kulki ziemniaczane z serem (ziemserkulki)
Podane z ulubionym sosem i surówką będą świetnym daniem głównym, mogą stanowić również dodatek do dań mięsnych. Szybkie, tanie, łatwe, a przede wszystkim baaardzo smaczne :)
700 gramów ugotowanych ziemniaków
1 średnia cebula
1 jajo
120 gramów pikantnego sera żółtego
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
ewentualnie ulubione zioła
około 0,5 szklanki bułki tartej do obtaczania
Cebulę siekamy, smażymy na złoto na oleju, następnie odsączamy z tłuszczu jak najdokładniej i przekładamy do miseczki.
Ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę wraz z usmażoną cebulką.
Do masy dodajemy jajo, sól, pieprz, mąkę ziemniaczaną i starty drobno ser żółty. Masa ma być dość zwarta i mało klejąca.
Z ciasta odrywamy małe kawałeczki, formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, każdy z nich obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy na złoto na głębokim oleju, odsączamy na ręczniku papierowym.
Podajemy np z sosem pomidorowym, czosnkowym, ketchupem i ulubioną surówką.