Kulki ziemniaczane z serem

Ewelina
Przekąski
30.06.2014 13:10
Kulki ziemniaczane z serem

Przepis

kulki ziemniaczane z serem (ziemserkulki)

Podane z ulubionym sosem i surówką będą świetnym daniem głównym, mogą stanowić również dodatek do dań mięsnych. Szybkie, tanie, łatwe, a przede wszystkim baaardzo smaczne :)

700 gramów ugotowanych ziemniaków

1 średnia cebula

1 jajo

120 gramów pikantnego sera żółtego

1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

sól, pieprz

ewentualnie ulubione zioła

około 0,5 szklanki bułki tartej do obtaczania

Cebulę siekamy, smażymy na złoto na oleju, następnie odsączamy z tłuszczu jak najdokładniej i przekładamy do miseczki.

Ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę wraz z usmażoną cebulką.

Do masy dodajemy jajo, sól, pieprz, mąkę ziemniaczaną i starty drobno ser żółty. Masa ma być dość zwarta i mało klejąca.

Z ciasta odrywamy małe kawałeczki, formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, każdy z nich obtaczamy w bułce tartej.

Smażymy na złoto na głębokim oleju, odsączamy na ręczniku papierowym.

Podajemy np z sosem pomidorowym, czosnkowym, ketchupem i ulubioną surówką.