Przepis
Warstwa mięsna:
0,7 kg mięsa mielonego
1 cebula
1 marchewka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, bazylia
200g groszku konserwowego
1 ząbek czosnku
odrobina wody lub bulionu
olej do smażenia
Wykonanie:
Posiekaną drobno cebulę, czosnek i startą na tarce marchewkę podsmażamy na oleju przez ok 5 minut, następnie dodajemy mielone mięso, przyprawy, koncentrat pomidorowy, podlewamy odrobiną bulionu i smażymy całość ciągle mieszając ok 15 minut.
Warstwa ziemniaczana:
700 g ziemniaków
5 dkg masła
100 ml mleka
50g sera żółtego drobno startego
sól, pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować, odcedzić utłuc, dodać masło, mleko, sól i pieprz na końcu starty ser. Dokładnie wymieszać.
Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy masę mięsną. Na mięso wykładamy odcedzony groszek konserwowy, a na warstwę groszku wykładamy nasze ziemniaczane purée. Wygładzamy powierzchnię i widelcem robimy na powierzchni "zyzgzaki".
Na wierzch układamy kilka wiórków masła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, na ok. 20-25 minut. naczynia nie przykrywamy, aby ziemniaczki ładnie się przyrumieniły :)