Kuleczki ziemniaczane

Ewelina
Przepisy
18.08.2014 10:20
Kuleczki ziemniaczane

Przepis

zy znudziły Wam się zwykłe ziemniaki do obiadu? A może oprócz nich lodówka świeci pustkami? Otóż jest na to rada - wystarczy zrobić kuleczki ziemniaczane, które z kefirem albo zimnym sosem nadadzą się na obiad.

Ja osobiście bardzo rzadko jadam ziemniaki, ale w tej wersji wyglądają wyjątkowo kusząco :)

Składniki:

ok 1,2 kg ziemniaków

6 łyżek mąki ziemniaczanej

2 jajka

2,5 łyżeczki soli

1 łyżeczka oregano

1/2 łyżeczki rozmarynu

pieprz

Bułka tarta, mąka i 3 jajka do panierki.

1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie (2,5 łyżeczki soli). Gdy są już miękkie przecedzamy i zostawiamy, aż całkowicie ostygną. Przez maszynkę lub praskę przepuszczamy ziemniaki.

2. Ziemniaki przekładamy na stolnicę, dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną, zioła i pierz, dokładnie, ale nie za długo wyrabiamy.

3. Dłonie maczamy w mące pszennej, odrywamy kawałek masy i formujemy małe kuleczki które następnie panierujemy w jajku i bułce tartej.

4. Kuleczki smażymy na głębokim oleju i odsądzamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.