dyniowe Składniki: Ciasto: 1 kg dyni po obraniu (ok. 1,3 kg przed obraniem) 4 jajka 180 g cukru 32 g cukru waniliowego 100 g jogurtu greckiego 260 g mąki kukurydzianej lub pszennej sok z 1 pomarańczy 100 g masła 2 łyżki skórki pomarańczowej Dodatkowo: polewa czekoladowa (100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej, 50 ml śmietanki kremówki 36%, 1 łyżka masła) lub masa śmietankowo-cynamonowa (400 ml śmietanki kremówki 36%, 2 łyżki cukru pudru, szczypta cynamonu) Jak zrobić ciasto z dyni? Po ostygnięciu, wierzch polewamy polewą czekoladą (w małym garnku rozpuszczamy czekoladę, masło i śmietankę) lub masą śmietanową (na wysokich obrotach miksera ubijamy zimną śmietankę, dodajemy cukier puder i nadal miksujemy, przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wierzch lekko oprószając cynamonem). Krok 5 Do jajecznej masy dodajemy zblendowaną dynię oraz skórkę pomarańczową, całość miksujemy już na mniejszych obrotach miksera lub mieszamy za pomocą łyżki. Swoją tegoroczną przygodę zaczęłam od dżemu z dyni, a dzisiaj wykonałam dwa ciasta, które mam nadzieję, że podbiją Twoje serce. Krok 1 Dynię myjemy, kroimy w większe kawałki i gotujemy w wodzie przez ok. 15-20 minut (aż będzie miękka). Krok 2 Do lekko przestygniętej, ale jeszcze ciepłej dyni dodajemy miękkie masło i blendujemy na mus. Krok 6 Foremkę (u mnie mniejsza 22×22 cm) wykładamy papierem do pieczenia i pieczemy 45 minut w temp. 180 stopni. Jeżeli szukasz inspiracji z dynią w roli głównej to serdecznie Cię zapraszam do odwiedzenia poniższych przepisów: Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.