Szarlotka z budyniową pianką i kruszonką

Martyna
Ciasta
24.09.2019 19:59
Szarlotka z budyniową pianką i kruszonką

🙂 Składniki na spód: – 170g mąki pszennej lub żytniej 720 – 125g zimnego masła – 1 łyżka erytrolu – 3 żółtka – 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę jabłkową: – 1,3kg kwaśnych jabłek – 2 łyżki erytrolu – sok z 1 cytryny – 1 łyżeczka cynamonu – 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej Składniki na budyniową piankę: – 5 białek – 100g cukru pudru lub erytrolu w pudrze – 14g cukru waniliowego (opcjonalnie) – 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru – 1/2 szklanki oleju (100ml) W szarlotkach uwielbiam, gdy w cieście dominuje ogromna ilość kwaśnych jabłek, natomiast w sernikach, gdy masa serowa jest jedwabiście gładka i rozpływa się w ustach. Ciasto samo w sobie jest bardzo proste w wykonaniu, choć na takie nie wygląda. Dodatkowo: cukier puder lub erytrol w pudrze SPÓD: Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy zimne masło i siekamy nożem do chwili, aż ciasto będzie przypominać kruszonkę. Na dno formy ścieramy na tarce większą część spodu (60%), lekko przyklepujemy dłonią i wyrównujemy przy brzegach. Następnie na wierzch wylewamy budyniową piankę, a na nią ścieramy resztę zamrożonego spodu (40%). Ciasto dzielimy dwie części (na 60% i 40%), każdą zawijamy w folię spożywczą i zamrażamy. MASA JABŁKOWA: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce o dużych oczkach i umieszczamy w garnku. Białka ubijamy na sztywno, powoli dodając cukier/erytrol i cukier waniliowy (jeśli go używamy), cały czas ubijając. Jeżeli ciasto będzie zbyt sypkie – dodajemy 1-2 łyżki zimnej wody.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://befitbestrong.pl/szarlotka-budyniowa-pianka-kruszonka/