Gulasz cielęcy z kurkami Składniki (2 porcje): 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli 200 g mięsa cielęcego na gulasz (pokrojone w duże kostki) 1/2 małej cukinii 3 gałązki jarmuży 100 g kurek 1/2 szklanki wina 1/2 szklanki bulionu lub wody świeży rozmaryn, sól, pieprz, tymianek 1 łyżka masła klarowanego Przygotowanie: Delikatny, rozpływający się w ustach, przepyszny! Kurki i cielęcina Cielęcina do delikatne i chude mięso z młodych krów, które świetnie nadaje się do lekkich dań. Dlatego też doskonale komponuje się z kurkami – żadne z nich nie tłamsi smaku drugiego. Zastosowanie jej w gulaszu powoduje, że nie otrzymujemy ciężkiego dania – po jego zjedzeniu wciąż będziemy czuć się lekko. Dodajemy cukinię i jarmuż, smażymy 2 minuty, zalewamy winem, bulionem lub wodą i dusimy po przykryciem 40 minut. W jesiennym sezonie konieczny jest gulasz cielęcy z kurkami.