Układamy kawałki kurczaka i smażymy na złoto z obu stron, następnie kurczaka przesuwamy na bok i na patelnię wrzucamy cebulę, rozkładamy ją na całej powierzchni, na niej układamy kurczaka, patelnię przykrywamy pokrywką i dusimy, tak długo aż cebula będzie złota, wsypujemy mąkę, lekko mieszamy, wlewamy ok. 250-300 ml wrzącej wody, mieszamy, ponownie przykrywamy i dusimy ok. 30 minut. Składniki na 4 porcje kurczaka w sosie cebulowym: 1 mały kurczak lub 2-3 ćwiartki, lub 2 piersi kurczaka 2 duże cebule śmietanka 30%, duży chlust ok. 1-2 łyżki 1-2 łyżki mąki sól, pieprz, słodka i ostra papryka, po 2 duże szczypty, (ale ty możesz doprawić po swojemu) olej rzepakowy do smażenia Sos powinien ładnie zgęstnieć. Kurczaka w sosie cebulowym polecam podawać z puree z ziemniaków i z tartymi buraczkami, lub zasmażaną modrą kapustą. Jeśli lubisz potrawy z kurczaka, to TUTAJ znajdziesz 50 najlepszych przepisów z kurczaka. Sposób przygotowania przepisu KURCZAK W SOSIE CEBULOWYM Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki. Wykorzystujemy prawdziwą cebulę, a nie zupę cebulową z torebki jak w sporej liczbie przepisów. KURCZAK W SOSIE CEBULOWYM to bardzo proste danie z patelni. To jedno z moich ulubionych dań z kurczakiem.