tiramisu z jagodami

Julianna
Desery
25.09.2019 9:02
tiramisu z jagodami

Składniki (na 5-6 porcji): ok 20 podłużnych biszkoptów 3 jajka 400g sera mascarpone 4 łyżki cukru 150ml mocnej kawy 50ml wina marsala (amaretto lub madera) 2 łyżki kakao 1 szklanka owoców jagodowych: jagody, maliny, poziomki (poza sezonem mogą być mrożone) Biszkopty przekroić na pół, żeby się zmieściły w pucharkach, namaczać w kawie i układać w pucharkach. Myślę, że poprzedni post dotyczący historii tiramisu pobudził Waszą kulinarną wyobraźnię, pora więc na obiecany przepis na tiramisu z jagodami. Żółtka utrzeć z cukrem na jasny puszysty krem, zmiksować z serkiem mascarpone. Jest to jedna w wielu wariacji na temat włoskiego deseru. Jajka sparzyć w gorącej wodzie przez 10 sekund, wyjąć, oddzielić białko od żółtka. Ostatnią warstwę kremu można fantazyjnie wycisnąć przez tylkę z gwiazdką lub okrągłą, tworząc kropelki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.obiadgotowy.pl/2019/09/tiramisu-z-jagodami.html