Jeśli natomiast interesuje nas wersja bezmięsna do faszerowania możemy użyć różnego rodzaju kasz (rewelacyjny w tym wypadku jest na przykład kuskus lub bulgur) i serów (wspaniała jest feta, mozzarella lub zwykły żółty ser), a także innych warzyw. Może ono być wieprzowe, drobiowe lub wołowe, ale w tych dwóch ostatnich przypadkach warto pamiętać, aby dodać do niego nieco tłuszczu, ponieważ obydwa te gatunki są raczej gatunkami mało tłustymi i w związku z tym farsz mógłby być za suchy. Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 2 duże bakłażany 1 spora cebula 4 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów pelati 50 g mozzarelli oliwa do smażenia sól pieprz posiekana natka pietruszki Wykonanie: Bakłażany przecinamy wzdłuż na pół i łyżeczką wybieramy cały miąższ, starając się, aby nie przeciąć skorki. Pierwsze i podstawowe pytanie, to to czy chcemy, aby nasze danie było mięsne czy raczej jarskie (a tak na marginesie, czy Wy też nie macie takiego wrażenia, że słowo jarskie powoli przechodzi do lamusa, a zastępuje go wegetariańskie i wegańskie?). To pyszne warzywo idealnie nadaje się do faszerowania, dlatego dziś zapraszam Was na bardzo prosty przepis na zapiekanego bakłażana z mozzarellą. Mam wrażenie, że prawie wszystkie, ale ujmując rzecz dokładniej wszystkie te, w których da się wydrążyć choćby małą miseczkę na wypełnienie jej czym Wasza dusza zapragnie. Pieczone warzywa także idealnie sprawdzają się jako gotowe do zabrania dania do podgrzania na przykład w pracy. Szczególnie fajne są jej małe odmiany – w sezonie znajdziemy ich naprawdę sporo -, natomiast duże okazy możemy wykorzystać jako swoistą wazę na zupę. Kawałki z wydrążonego bakłażana kroimy w kostkę i także przesmażamy na patelni wraz z cebulą i czosnkiem. Smażymy na rozgrzanej oliwie na patelni, aż warzywa się delikatnie zeszklą. Idealnie w takiej roli szybkiego obiadu czy ciepłej kolacji spełnią się prawie wszystkie warzywa. Wspaniałym i bardzo smacznym pomysłem na takie pieczone warzywa jest wypełnienie ich ulubionymi przez Was produktami, czyli inaczej mówiąc jakimś smakowitym farszem. Faszerowane bakłażany układamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.