Pieczona papryka z ziołami do słoików

Przetwory

24.09.2019 19:17

Pieczona papryka z ziołami do słoików

Pieczona papryka z ziołami do słoików na zimę w lekkiej zalewie octowej z oliwą Składniki potrzebne do przygotowania pieczonej papryki z ziołami w lekkiej zalewie 3 - 4 mięsistych czerwonych papryk (powinny być bardzo dojrzałe i słodkie) 10 ząbków czosnku ulubione zioła - u mnie świeży tymianek i suszone oregano Zalewa octowa z oliwą sok z pieczenia papryki pół szklanki octu 2 szklanki wody pół szklanki cukru łyżka soli oliwa extra vergine do zalania słoików przyprawy: łyżeczka gorczycy, kilka ziaren czarnego pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, mały listek laurowy Pieczona papryka w słoiku Papryka to niezwykłe warzywo, które świetnie smakuje na surowo, na ciepło w leczo i ratatuille ale szczególnie pyszna jest papryka pieczona. Wszystkie składniki umieszczamy garnku, w którym zebraliśmy sok z upieczonych papryk, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2-3 minut. Upieczoną paprykę wyjmujemy z piekarnika i wkładamy do papierowej torby lub do suchego garnka z pokrywką. Nasze pieczone papryki z ziołami na zimę są gotowe :) Ważne, gdy rozkrajamy upieczony strąk wylewamy do oddzielnego naczynia sok, który zebrał się w środku papryki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 200 stopni i pieczemy ok. 20 - 25 minut aż skórka będzie brązowieć, a miejscami stanie się nawet czarna. Oczyszczoną paprykę, czosnek i zioła układamy w wyparzonych słoikach i bierzemy się za marynatę. Pieczoną paprykę można także marynować i cieszyć się jej słonecznym smakiem w zimowych miesiącach.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://korniszonki.blogspot.com/2019/09/pieczona-papryka-z-zioami-do-soikow-na.html