Składniki: cukinia 1 kg, papryka czerwona 200 g, cebula 300 g, koncentrat pomidorowy 300 g, czosnek 6 ząbków, sól 1 łyżka, pieprz czarny 3/4 łyżeczki, papryka słodka 3/4 łyżeczki, bazylia 3/4 łyżeczki, curry 1 łyżeczka, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Cukinię umyć, obrać, usunąć pestki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na sitku na godzinę. Zazwyczaj sosy do słoików na zimę z cukinią nie przypadały mi do gustu, ale ten przepis jest naprawdę smaczny i robiłam już go kilkakrotnie. Cebulę obieramy, kroimy i podsmażamy na oleju, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, odciśniętą cukinię oraz paprykę. Super przepis na sos do spaghetti z wykorzystaniem cukinii.