Rosół 300 g wołowiny (łopatka wołowa, szponder) 1 golonka z indyka 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1/2 selera 1 cebula 1 pęczek natki pietruszki sól pieprz 2 suszone grzyby 5 ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe Mięso opłucz, włóż do dużego garnka i zalej zimną wodą (tyle aby zakryć mięso). Farsz do kołdunów 200 g mielonej wołowiny 1 cebula 1 żółtko 1 łyżka smalcu 2 łyżki bulionu wołowego sól pieprz 1 łyżeczka majeranku Gotuj na małym ogniu przez około 1 godzinę, zbierając co jakiś czas łyżką cedzakową wytrącające się tzw. “szumowiny. Następnie pokrój cebulę w bardzo drobną kostkę i podsmaż na smalcu – po wystygnięciu dodaj do mięsa. W międzyczasie obierz włoszczyznę i dodaj ją razem z zielem, liśćmi laurowymi i suszonymi grzybkami do gotującego się mięsa. Następnie dolej 0,5 l wody i gotuj na bardzo małym ogniu przez min. 3 godziny.