Tort czekoladowy z jeżynami i borówkami Skadniki: - 5 jajek - 5 łyżek cukru - 15 g cukru wanilinowego (opakowanie) - 50 g czekolady w proszku - 5 łyżek mąki - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka kakao Krem czekoladowy: - 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36% (dobrze schłodzonej) - 250 g mascarpone (dobrze schłodzonego) - 200 g gorzkiej czekolady - 1 utrwalacz do śmietany Później na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta dodajemy czekoladę w proszku i przesiewamy przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, mieszamy mikserem na najniższych obrotach nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Dodatkowo: - około 200 g borówek - około 200 g jeżyn - świeże listki mięty Tortownica o średnicy 22 cm. Rozpoczynamy od przygotowania biszkoptu (najlepiej upiec go dzień wcześniej, wtedy będzie się go dużo lepiej kroiło). Po upieczeniu, aby biszkopt nie opadł, rzucamy nim z wysokości około 50 cm na płaską powierzchnię i pozostawiamy do wystudzenia. Tort czekoladowy z jeżynami i borówkami to pyszna propozycja na klasyczny i łatwy w przygotowaniu tort. Na drugi dzień lub po całkowitym wystudzeniu dzielimy go na 4 blaty. Następnego dnia ubijamy ją na puszysty krem (zajmie to kilka minut) pod koniec ubijania dodajemy utrwalacz do śmietany. Następnie w drugiej misce ubijamy pozostałą część śmietany (200g) z serkiem mascarpone. Później dokładnie łączymy ze sobą oba kremy. Dolny blat smarujemy masą i układamy na niej około garść borówek. 😉 W tym roku postawiłam na klasyczne połączenie, które zawsze jest pyszne. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (ja wykładam tylko spód) i pieczemy w 160° z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka. Następnie do jednolitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ubijając.