Domowy dżem śliwkowy.

Joanna

Przetwory

29.08.2019 8:47

Domowy dżem śliwkowy.

Dżem śliwkowy to kolejny świetny sposób na przekształcenie tych cudownie pulchnych, aromatycznych i soczystych śliwek w coś pysznego z czego możemy się cieszyć przez cały rok. Ten śliwkowy dżem jest pyszny jako dodatek do ciast, babeczek, naleśników, knedli, lodów i w każdy inny sposób, jak nasza dusza sobie zapragnie! Składniki jakie będą nam potrzebne: – 3 kg śliwek – 500 g erytrytolu – 300 g pektyny Ze śliwek pozbywamy się pestek. Przepis na dżem śliwkowy jest pysznym sposobem na zachowanie letnich, świeżych owoców. Przepis na dżem śliwkowy jest bardzo prosty i oczywiście każdy sobie poradzi z jego wykonaniem. Na sklepowych półkach czy w domowych spiżarniach znajdziemy różnego rodzaju dżemy na przykład truskawkowy, brzoskwiniowy, malinowy. Śliwki mają mnóstwo pozytywnych właściwości, dlatego też powinny znaleźć się w naszej diecie. Gdy spróbujemy to będziemy powtarzać go co roku gdy śliwki będą w sezonie! Jedzenie tego owocu wskazane jest dla osób borykających się z zaparciami. Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock Składniki mineralne występujące w śliwce to: magnez, fosfor, potas, żelazo, sód, cynk, wapń. Gdy śliwki będą miękkie wsypujemy powoli pektynę cały czas mieszamy. Wypestkowane śliwki przekładamy do garnka z grubym dnem. Dżem śliwkowy przekładamy do słoików.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.zdrowystyljoanny.pl/domowy-dzem-sliwkowy/