Składniki jakie będą nam potrzebne: – 1 l wody -1/2 szklanki octu – 1 szklanka cukru – 2 łyżki soli – 2 łyżki miodu – 1 kg ogórków Do garnka wlewamy wodę i ocet, wsypujemy cukier oraz sól. Ten super prosty sposób na zamknięcie w słoiku chrupiących ogórków z miodem, które w okresie jesienno – zimowym idealnie pasują do obiadu. Słodkie pikle są mega proste w przygotowaniu, więc kiedy mamy wysyp ogórków na działce warto wykonać tą wspaniałą sałatkę i zamknąć ją w słoiku. Ogórek w 97% składa się z wody i powinniśmy go docenić w upalne dni, ponieważ szybko ugasi nasze pragnienie. Posiada właściwości moczopędne, dlatego zalecany jest osobom, które borykają się z chorobą nerek i układu moczowego, pomaga również oczyścić organizm z toksyn. Ogórek ma mało kalorii, dlatego w swoim menu powinny uwzględnić osoby będące na diecie. Ogórek jest warzywem bogatym w przeciwutleniacze, które chronią przed rozwojem nowotworu. Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock Ogórki z miodem. Ogórki kroimy w plasterki ok 2 cm grubości. Powstałe ogórki są fantastyczne w smaku.