Składniki jakie będą nam potrzebne: – 1 kg ogórków – 1 litr wody – 1 szklanka octu – ½ szklanki cukru – 2 płaskie łyżeczki soli himalajskiej – 2 marchewki – koper – czosnek – gorczyca – listki laurowe Do garnka wlewamy wodę, ocet, wsypujemy sól i cukier. Ogórek w 97% składa się z wody i powinniśmy go docenić w upalne dni, ponieważ szybko ugasi nasze pragnienie. Sporo osób pewnie się zastanawia po co marynować ogórki skoro można pójść do sklepu i kopić gotowe ogórki w słoikach? Tak, tylko domowe przetwory są bez dodatku chemii i konserwantów, smakują wspaniale i co najważniejsze możemy być z siebie bardzo zadowoleni, że wykonaliśmy kawał dobrej roboty i karmimy swoich najbliższych tym co najlepsze! Posiada właściwości moczopędne, dlatego zalecany jest osobom, które borykają się z chorobą nerek i układu moczowego, pomaga również oczyścić organizm z toksyn. Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock Ogórki w zalewie octowej. Ogórek ma mało kalorii, dlatego w swoim menu powinny uwzględnić osoby będące na diecie. Wkładamy po kilka plasterków marchewki, wsypujemy po kilka ziarenek gorczycy, listek laurowy, ząbek czosnku i umieszczamy koper. Ogórek jest warzywem bogatym w przeciwutleniacze, które chronią przed rozwojem nowotworu. Chrupiące, smaczne i bardzo zdrowe ogórki w zalewie octowej.