Przepis
Ciasto:
200 g mąki
160 g cukru
200 masła
4 jajka
1 op. budyniu o smaku śmietankowym lub waniliowym
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
Ponadto:
truskawki
Kruszonka:
Wg Larousse: tutaj
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło utrzeć na jednolity biały puch, dosypywać stopniowo cukier. Następnie kolejno po jednym jajku cały czas miksując na najwyższych obrotach. Mąkę wymieszać z budyniem, proszkiem i szczyptą soli. Całość przesiać i wmieszać szpatułką w masę maślaną. Wylać do formy 30x20 wyłożonej papierem do pieczenia.
Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować. Obtoczyć w niewielkiej ilości mąki ziemniaczanej, przekroić na pół i układać gęsto na cieście brzuszkami do spodu.
Kruszonka: mąkę utrzeć z masłem i cukrem. Posypać równomiernie ciasto.
Wstawić do piekarnika na 45-50 min nagrzanego do 175 st. C