Przepis
Składniki
ciasto:
3 jajka
50 g cukru
40 g mąki (około 2 czubate łyżki)
40 g mąki ziemniaczanej (2 czubate łyżki)
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
krem:
pół łyżeczki żelatyny
2-3 łyżki zimnej wody
250 g serka mascarpone
100 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
około 400 g truskawek
Wykonanie
biszkopt:
1. Ubij jajka razem z cukrem na gęstą i puszystą masę.
2. Zmieszaj razem obie mąki i proszek do pieczenia (dobrze je przesiać przez sito).
3. Wyłącz mikser, dodaj mąkę w partiach do masy jajecznej – mieszaj delikatnie łyżką.
4. Przelej ciasto do przygotowanej foremki (wyłożonej papierem do pieczenia) i piecz w 170 stopniach przez około 12 minut.
5. Od razu po upieczeniu przełóż biszkopt na przygotowaną czystą ściereczkę wysypaną lekko cukrem pudrem – połóż do wierzchem do dołu, zdejmij papier do pieczenia i ostrożnie zwiń ciasto razem z ręcznikiem wzdłuż dłuższego boku.
6. Odstaw biszkopt do wystudzenia.
krem:
1. Połowę truskawek zmiksuj lub mocno rozgnieć wideldem, resztę pokrój na małe kawałki.
2. Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie i odstaw do napęcznienia. Po tym czasie podgrzej żelatynę w mikrofalówce (przez około 10 sekund), albo w kąpieli wodnej – tak aby stała się płynna.
3. Ubij śmietanę kremówkę, dodaj do niej porcjami serek mascarpone i cukier puder, na koniec dodaj zmiksowane truskawki i żelatynę oraz pokrojone truskawki.
4. Ostrożnie rozwiń biszkopt, wyłóż na niego masę i delikatnie zwiń.
5. Zawiń roladę w folię spożywczą i schłódź w lodówce przez 1-2 godziny.
6. Przed podaniem oprósz roladę cukrem pudrem i udekoruj truskawkami.