Rolada truskawkowa

Krzysztof
Przepisy
02.02.2014 7:39
Rolada truskawkowa

Przepis

Składniki

ciasto:

3 jajka

50 g cukru

40 g mąki (około 2 czubate łyżki)

40 g mąki ziemniaczanej (2 czubate łyżki)

pół łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

krem:

pół łyżeczki żelatyny

2-3 łyżki zimnej wody

250 g serka mascarpone

100 ml śmietany kremówki

2 łyżki cukru pudru

około 400 g truskawek

Wykonanie

biszkopt:

1. Ubij jajka razem z cukrem na gęstą i puszystą masę.

2. Zmieszaj razem obie mąki i proszek do pieczenia (dobrze je przesiać przez sito).

3. Wyłącz mikser, dodaj mąkę w partiach do masy jajecznej – mieszaj delikatnie łyżką.

4. Przelej ciasto do przygotowanej foremki (wyłożonej papierem do pieczenia) i piecz w 170 stopniach przez około 12 minut.

5. Od razu po upieczeniu przełóż biszkopt na przygotowaną czystą ściereczkę wysypaną lekko cukrem pudrem – połóż do wierzchem do dołu, zdejmij papier do pieczenia i ostrożnie zwiń ciasto razem z ręcznikiem wzdłuż dłuższego boku.

6. Odstaw biszkopt do wystudzenia.

krem:

1. Połowę truskawek zmiksuj lub mocno rozgnieć wideldem, resztę pokrój na małe kawałki.

2. Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie i odstaw do napęcznienia. Po tym czasie podgrzej żelatynę w mikrofalówce (przez około 10 sekund), albo w kąpieli wodnej – tak aby stała się płynna.

3. Ubij śmietanę kremówkę, dodaj do niej porcjami serek mascarpone i cukier puder, na koniec dodaj zmiksowane truskawki i żelatynę oraz pokrojone truskawki.

4. Ostrożnie rozwiń biszkopt, wyłóż na niego masę i delikatnie zwiń.

5. Zawiń roladę w folię spożywczą i schłódź w lodówce przez 1-2 godziny.

6. Przed podaniem oprósz roladę cukrem pudrem i udekoruj truskawkami.

http://wypiekibeaty.com.pl/rolada-truskawkowa/

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną