Rolada z masą truskawkową :)

Krzysztof
Przepisy
16.06.2014 19:20
Rolada z masą truskawkową :)

Przepis

Przy okazji robienia rolady wypróbowałam nowy przepis na ciasto, który znalazłam tutaj(http://www.kulinarny-swiat.pl/rolada-jak-zrobic/). Zaintrygował mnie dodatek octu i to, że rolada nie pęka. Ciasto jest bardzo puszyste i nie pękło mi to fakt. Zobaczymy jak będzie przy następnej roladzie :)) Miałam taka straszną ochotę na roladę właśnie z truskawkami, trzeba korzystać póki są :) Masa to serek mascarpone, śmietana kremówka i truskawki :)

Składniki na ciasto:

4 jajka

1 szklanka cukru ( ja dałam mniej)

1 szklanka mąki

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka octu

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej miksować. Żółtka mieszamy z octem i dodajemy do ciasta. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do reszty. Mieszamy. Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Rozprowadzamy na całości ciasto i pieczemy w 180 stopniach 10-15 minut. Przygotowujemy sobie ściereczkę, którą rozkładamy i posypujemy cukrem pudrem. Ciepłe ciasto przekładamy delikatnie na ściereczkę, zdejmujemy papier i zawijamy w ściereczkę. Czekamy aż przestygnie.

Masa truskawkowa:

250 g serka mascarpone

truskawki

cukier

200 ml śmietany kremówki 30%

Truskawki zmiksować z cukrem (ilość wedle uznania). Śmietanę kremówkę ubić, dodać do ubitej serek mascarpone. Miksować aż śmietana z serkiem się połączy. Na końcu dodać truskawki. Wymieszać. Chłodne ciasto rozwijamy delikatnie ze szmatki, smarujemy przygotowaną masą. Zwijamy i wstawiamy do lodówki.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną