Przepis
Przy okazji robienia rolady wypróbowałam nowy przepis na ciasto, który znalazłam tutaj(http://www.kulinarny-swiat.pl/rolada-jak-zrobic/). Zaintrygował mnie dodatek octu i to, że rolada nie pęka. Ciasto jest bardzo puszyste i nie pękło mi to fakt. Zobaczymy jak będzie przy następnej roladzie :)) Miałam taka straszną ochotę na roladę właśnie z truskawkami, trzeba korzystać póki są :) Masa to serek mascarpone, śmietana kremówka i truskawki :)
Składniki na ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru ( ja dałam mniej)
1 szklanka mąki
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej miksować. Żółtka mieszamy z octem i dodajemy do ciasta. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do reszty. Mieszamy. Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Rozprowadzamy na całości ciasto i pieczemy w 180 stopniach 10-15 minut. Przygotowujemy sobie ściereczkę, którą rozkładamy i posypujemy cukrem pudrem. Ciepłe ciasto przekładamy delikatnie na ściereczkę, zdejmujemy papier i zawijamy w ściereczkę. Czekamy aż przestygnie.
Masa truskawkowa:
250 g serka mascarpone
truskawki
cukier
200 ml śmietany kremówki 30%
Truskawki zmiksować z cukrem (ilość wedle uznania). Śmietanę kremówkę ubić, dodać do ubitej serek mascarpone. Miksować aż śmietana z serkiem się połączy. Na końcu dodać truskawki. Wymieszać. Chłodne ciasto rozwijamy delikatnie ze szmatki, smarujemy przygotowaną masą. Zwijamy i wstawiamy do lodówki.