Składniki: - ok 1,30 kg cukinii (zielona i żółta) - 500 g czerwonej papryki - 400 g cebuli - 0,5 szkl octu 10% - 0,5 szkl cukru - 200 g przecier pomidorowy - 4 ząbki czosnku - 3/4 łyżki soli himalajskiej - 1 łyżka ziół prowansalskich - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne Gotować aż warzywa będą al dente a następnie wlać ocet dodać przecier pomidorowy i ponownie gotować kilka minut nie zapominając o mieszaniu. Warzywa razem z zalewą doprowadzić do wrzenia dodać cukier, przyprawy pokrojony czosnek i wymieszać. Włożyć słoiki do zimnego piekarnika nagrzać do 120 stopni i po otrzymaniu pożądanej temperatury pasteryzować około 25 minut. Młode cukinie umyć i razem ze skórką pokroić w półplasterki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski.