Tradycje kulinarne przekazuje się w Italii zazwyczaj z pokolenia na pokolenie – a w proces przygotowywania potraw angażuje się już nawet… małe dzieci – zarówno chłopcy i dziewczynki. Warzywa i owoce są często hodowane w prywatnych ogródkach bądź kupowane na lokalnych targowiskach – klimat we Włoszech jest taki, że pozwala na hodowanie większości z nich. Przekłada się to nie tylko na piękną i pachnącą kuchnię, ale również na tworzenie owego piękna – a więc w sztuce, modzie czy architekturze również! Pizza to jedno z flagowych dań rodem z Italii To pytanie, które na pewno w tym momencie nasunęło się na myśl wielu z Was. Jeżeli nawet podadzą na obiad jeden z makaronów, na pewno poprzedzony zostanie on przystawką w postaci np. warzyw (cukinii czy pomidorów), marynowanych w oliwie. Jeśli więc przez resztę dnia będziemy jedli lekko i w dodatku uprawiamy np. jogging czy jazdę na rowerze, na pewno nie przytyjemy – a nawet, możemy nieco… zrzucić! Właśnie dlatego na szeroką skalę we Włoszech rozwinięte są słynne trattorie – restauracje często wielopokoleniowe, w jakich serwuje się domowe i lokalne jedzenie, na bazie naturalnych i zdrowych składników. Warto wspomnieć, że włoskie makarony w większości nie zawierają żadnych tłuszczy zwierzęcego pochodzenia, jakie często stosuje się w naszej polskiej kuchni. Włosi często wybierają się również na passeggiata – to powolny spacer, pozwalający rozchodzić i dobrze strawić posiłek, a przy okazji cieszyć się wspólnie spędzonym czasem z rodziną i przyjaciółmi. Mimo to, że bardzo często posiłki spożywają wieczorem i często są to dania poprzedzane różnymi starterami, a także zakończane deserem, to porcje przykładowego makaronu czy pizzy są znacznie mniejsze i uboższe, niż np. w innych krajach. Co to więc za magia, że Włosi są drugim z najzdrowszych narodów świata, jedząc przy tym makarony (na co dzień!), jednak… nie tyjąc? Włosi celebrują jedzenie oraz wspólne posiłki Tradycja, jaka rozwija się w domu Włosi są narodem, który bardzo umiejętnie korzysta z dóbr natury. Na pewno dobrze znacie ten stan – przychodzą mrozy, człowiek zaszywa się w domu i… ogląda filmy. I właśnie tak też jest we Włoszech! Warzywa i owoce – ważna część włoskiej diety W Italii owoce oraz warzywa są nieodzownym elementem niemal każdego dania. Jednak Włosi z natury są skłonni do poświęcania na jedną czynność więcej czasu i po prostu… nigdzie im się nie spieszy. Nie da się ukryć, że w naszym kraju jemy szybko – bo czas goni, a obowiązki czekają. Zresztą, na pewno zauważyliście to podczas wizyty w Italii – wygląd restauracji, sposób podania dania, witryny sklepowe, a nawet włoska moda na ulicy. Jeżeli sporo podróżujecie po Włoszech pewnie nie jeden raz zauważyliście, że po przyjeździe z Italii Wasza waga nieco ruszyła, ale… w górę! Tak więc, do posiłków przyrządzanych we włoskich domach używa się tego, co znajdzie się akurat w ogrodzie. Taka pasta serwowana jest również w nieco inny sposób, jak np. w USA. Jednak w ważne jest również to, w jaki sposób spożywają posiłek. Z kolei sos nie jest chemiczny, a zawiera w sobie mnóstwo rozmaitych składników, jakie są dobre jakościowo. Właśnie we Włoszech narodziło się wiele modowych marek, jak Prada (założona w Mediolanie) czy Gucci (założona na Florencji). Jednym z powodów, który sugerują naukowcy jest fakt, że dieta Włochów w dużej części jest śródziemnomorska. Do stołu zasiada się powoli, w trakcie posiłki się rozmawia i delektuje zapachem oraz smakiem potraw. Piękno w… każdej formie Włosi bardzo lubią wywierać dobre wrażenie w każdej dziedzinie. W podobny sposób funkcjonują chociażby agroturismi (wł. gospodarstwa), które oprócz kuchni oferują również noclegi (np. w Toskanii). Niestety, Polacy nie do końca rozumieją, w jaki sposób żywi się typowy Włoch i nie tyje. Umiar nie tylko w jedzeniu Włosi nie tylko jedzą z umiarem. Najnowsze, tegoroczne badania Bloomberg Global Health Index wskazuja na to, że Włosi są drugim najbardziej zdrowym narodem na świecie, zaraz po… Hiszpanii. Włosi posiłek traktują, jak coś świętego – nie ma mowy, że spałaszują go w trybie ekspresowym! Przecież ich kolacje składają się z mnóstwa dań (są złożone z antipasti, primo, secondo piatto oraz dolci włącznie). A więc, to dieta śródziemnomorska w większości trzyma mieszkańców Italii w doskonałej formie. Wynika to z naszego bardzo szybkiego życia – tak zupełnie odmiennego, jak w Italii. Znajduje się więc w niej sporo warzyw, owoców, ale i ryb czy owoców morza. W Italii częściej zatem można jeść owoce, świeże potrawy i warzywa – zwłaszcza, że ich rośnięciu sprzyja klimat! Posiłki często jemy w biegu, bo np. mamy 20 minut na spożycie go pomiędzy jednym spotkaniem a drugim. Okazało się też, że Włosi to najszczuplejszy naród w całej Europie! Nie jest więc to specjalna magia, a pewne zasady wdrożone w życie codzienne. Przecież staraliście się jeść wszystko co włoskie i to w dużej ilości, prawda? Nie są fanami szybkiego jedzenia oraz udziwnień w postaci chemicznych substancji. Oczywiście, zdarzają się wyjątki – bo takie zdarzają się wszędzie.