Składniki na 1 pizzę: – 1 tortilla/piada włoska – 30g koncentratu pomidorowego – 1/2 łyżeczki oregano – 1/4 łyżeczki papryki ostrej – 20g ricotty – 20g mozzarelli – 1 plaster szynki parmeńskiej – garść rukoli – kilka kropli oliwy Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Ricottę gdzieniegdzie układamy za pomocą łyżeczki, mozzarellę kroimy w kostkę lub szarpiemy na małe kawałki, szynkę rwiemy na kawałki i układamy na pizzy. Jedna taka pizza na wypasie (z włoskich piad) zawiera 529kcal (B: 20,5g, T: 19,4, W: 66,6g). Mają one bardzo dobry, prosty skład, w przeciwieństwie do tortilli, które zalegają na co dzień na sklepowych półkach. Tortille (piady włoskie), z których wykonałam pizze, można złapać podczas włoskiego tygodnia w Lidlu lub Biedronce. Możecie podać na niej każdy ze swoich ulubionych składników, aczkolwiek ja proponuję włoski klasyk.