Składniki na kapustę z grzybami: – 800g kapusty kiszonej – 50g suszonych grzybów – 1 marchewka – 1 cebula – 35g masła – 1 łyżeczka cukru – sól, pieprz Składniki na ciasto drożdżowe: – 350-400g mąki pszennej 650 – 250ml mleka, ciepłego – 100g masła, miękkiego – 3 żółtka, o temp. pokojowej – 35g świeżych drożdży – 1 łyżka cukru – 3/4 łyżeczki soli Wzdłuż dłuższego boku paska, z brzegu (nie na środku) układamy kapustę z grzybami i zwijamy w długi rulonik z ciasta (zwijamy od dłuższego boku, od strony z nadzieniem), na końcu zlepiamy ciasto na całej długości łączenia. Dodatkowo: – 1 żółtko – 1 łyżka mleka – sezam KAPUSTA Z GRZYBAMI: Grzyby płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy do rondelka, zalewamy 1 szklanką ciepłej, przegotowanej wody i moczymy przez kilka godzin, a najlepiej przez noc. Dodajemy ciepłe mleko i 2 czubate łyżki mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut pod przykryciem z ściereczki do czasu, aż na powierzchni powstanie piana. Zapiszcie sobie tego posta na później, ponieważ osobno ciasto drożdżowe jak i kapusta z grzybami z tego przepisu świetnie komponują się również w innych przepisach. 4.5. Dodajemy wodę pozostałą z namaczania grzybów, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nakładamy koszyczek, gotujemy 20 min/100°C/obr. Gotujemy pod uchylonym przykryciem na średnim ogniu przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrabiamy przez około 10 minut, do czasu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk. Grzyby płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy do rondelka, zalewamy 1 szklanką ciepłej, przegotowanej wody i moczymy przez kilka godzin, a najlepiej przez noc. W garnku, grzyby wraz z cebulką dusimy na maśle przez 3 minuty. CIASTO DROŻDŻOWE: 1. Do naczynia miksującego wlewamy mleko, dodajemy cukier i drożdże oraz 2 czubate łyżki mąki podgrzewamy 2 min/37°C/obr. wsteczne/obr. 1.5. 7. Dodajemy wcześniej rozdrobnioną marchewkę, sól, pieprz i cukier, całość przemieszamy kopystką, gotujemy 10 min/100°C/obr. Odcedzamy, zachowując oddzielnie wywar i grzyby. 2. Kapustę płuczemy na sitku pod bieżącą, chłodną wodą, odciskamy i odstawiamy. Ostrym nożem kroimy ruloniki na około 4 – 5 cm kawałki. Jeżeli będzie się kleiło – dosypujemy stopniowo mąki, ciągle wyrabiając, do momentu jak przestanie się kleić. Jeżeli będzie się kleiło – dosypujemy stopniowo mąki, przedłużając wyrabianie, do momentu jak przestanie się kleić. Następnie grzyby gotujemy około 20 minut w wodzie, w której się moczyły. Następnie grzyby gotujemy około 20 minut w wodzie, w której się moczyły. Świetnie smakują na ciepło jak i na zimno, jako samodzielna przekąska, czy jako dodatek do czerwonego barszczu. Następnie dodajmy startą marchewkę, sól, pieprz i cukier, mieszamy i gotujemy 10 minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Paszteciki z kapustą i grzybami sprawdzają się podczas wielu okazji, jednakże tym razem przygotowałam je z myślą o Wigilii. Odstawiamy na 30 minut i w międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.