Przepis na: Krem z pomidorów Łącznie: 50 min Składniki: 1 kg pomidorów 3 ząbki czosnku 1/2 cebuli 1,5 l wody 2 marchewki 1/2 selera 1 łyżka posiekanej bazylii 1 pietruszka (korzeń+natka) 1 łyżka posiekanego lubczyku 200 ml passaty pomidorowej lub 3 łyżki przecieru pomidorowego 100 ml śmietanki kremówki 30% 1 płaska łyżka soli szczypta pieprzu Dodatkowo: kilka kromek chleba pszennego lub tostowego 2-3 łyżki oliwy lub masła odrobina śmietany 18% do dekoracji wierzchu kilka listków świeżej bazylii Wykonanie: Do garnka wlewamy wodę i dodajemy pokrojone warzywa: marchew, seler, pietruszkę i gotujemy na małym ogniu przez 25 minut. Na patelnię nakładamy masło lub oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, nakładamy pokrojony chleb i podsmażamy z obu stron, aż się zarumienią z obu stron i staną się chrupiące. Przygotowany przeze mnie przepis na krem z pomidorów jest szybki do przygotowania i najlepiej smakuje z dużą ilością pomidorów np. malinowych. W tym czasie na patelni podsmażamy na małej ilości masła przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno pokrojoną cebulę oraz obrane ze skórki pomidory. Gorący krem z pomidorów podajemy z grzankami, kleksem śmietany i listkami bazylii. Całość co chwilę mieszamy, dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut aż pomidory zmiękną i zrobi się z nich papka. Nie da się go nawet porównać z zupką instant z proszku!