Składniki na 19-20 gołąbków: – 900g kapusty włoskiej (lub białej) – 800g mięsa mielonego z szynki (lub indyka) – 100g ryżu basmati – 2 jajka – 1 cebula Składniki na sos pomidorowy: – 1000g przecieru pomidorowego – 250ml bulionu (lub 250ml wody + 1 łyżeczka domowego koncentratu bulionu warzywnego) – 4 łyżki śmietanki 30% (opcjonalnie) – 1 łyżka ziół prowansalskich – 3/4 łyżeczki papryki słodkiej – 1/2 łyżeczki cukru – sól, pieprz GOŁĄBKI: Kapustę ścieramy na tarce lub rozdrabniamy w melakserze, a następnie blanszujemy, wrzucając do wrzątku i po zagotowaniu odcedzając na sitku, studzimy. Bardzo często przyrządzam je na niedzielny obiad, wtedy starczają nam jeszcze na kolejne 2-3 dni. Gołąbki bez zawijania to świetny pomysł obiadowy dla osób, które lubią smak gołąbków lecz nie lubią zawijać mięsa w liście kapusty. Tutaj znajdziecie przepis na najlepsze gołąbki z włoskiej kapusty FIT. SOS: W rondelku przecier pomidorowy łączymy z bulionem i ziołami prowansalskimi. Mięso łączymy z cebulą, kapustą, jajkami i surowym ryżem, doprawiamy solą oraz pieprzem. Formujemy 19-20 kotletów, a następnie krótko obsmażamy na patelni.