Składniki (2 porcje): ½ szklanki suchej kaszy jaglanej 1 – 1 ½ szklanki mleka roślinnego – u mnie owsiane 250 g malin ¼ szklanki wody różanej 2 saszetki suplementu ProOdporność Dr Gaja suszone płatki róż Przygotowanie: Malinowy budyń jaglany z różą – bez laktozy, bez glutenu, bez cukru Jest też niezwykle bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka i zawiera bardzo duża ilość witamin z grupy B, żelaza i miedzy oraz krzem, który odpowiada za stan naszych włosów, skóry i paznokci. Najlepiej smakuje wtedy z sezonowymi owocami – ten malinowy budyń jaglany z różą jest niezwykle prosty, szybki i zdrowy. Cudowne właściwości kaszy jaglanej i dodatek wzmacniający odporność Uwielbiam proso nie tylko za jego lekko orzechowy, charakterystyczny smak, ale także za właściwości zdrowotne. Jest to oczywiście dodatek opcjonalny, ale osobiście uważam, że to bardzo fajny produkt – w składzie ma tylko naturalne składniki i żadnej niepotrzebnej chemii. Kasza jaglana, oprócz tego, że jest bezglutenowa (dzięki czemu nie podrażnia kosmków jelitowych) jest prawdziwym skarbem pro-zdrowotnym i naprawdę warto ją jeść. Pamiętajcie jednak, że jagły mają wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie są wskazane dla osób z insulinoodpornością, cukrzycą czy hipoglikemią. Jagły są zasadotwórcze, dzięki czemu pomagają nam zachować właściwą równowagę kwasowo – zasadową i działają dzięki temu antyzapalnie, wzmacniając naszą odporność. Taki budyń jaglany zadziała zatem dla urody, ale i wzmocni układ immunologiczny, nie obciąży zbytnio układu pokarmowego i dostarczy energii na cały dzień.