Pełnoziarniste pierogi ze szpinakiem i łososiem z serem korycińskim

Dorota
Dania mączne
31.03.2020 20:50
Pełnoziarniste pierogi ze szpinakiem i łososiem z serem korycińskim

Ilość: 35-40 pierogów Składniki na pierogi: - 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej + do podyspania - 170 ml gorącej wody - sól Składniki na farsz: - 200 g wędzonego łososia - 150 g sera korycińskiego startego na tarce (można zastąpić pokruszoną fetą) - 120 – 150 g świeżego szpinaku - 3 ząbki czosnku - 1/2 cebuli szalotki - sól, pieprz - 3 łyżki masła - 2 łyżki szczypiorku Przygotowanie: - Mąkę mieszamy z solą i gorącą wodą, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (można użyć miksera planetarnego – hak). Nie da się ukryć, że zajmuje to jednak sporo czasu, a przy 10 pierogu pojawia się lekka frustracja 😀 Plusem ostatniego siedzenia w domu jest więcej czasu na gotowanie, w tym na lepienie pierogów! Możemy na tym poprzestać lub zrobić falbankę albo wzorki widelcem 🙂 - Zagotowujemy w dużym garnku wodę, solidnie solimy (około1/2 łyżki na litr wody), wrzucamy pierogi i gotujemy przez 4 minuty od wypłynięcia. Możecie z powodzeniem przygotować ciasto na mące pszennej, a ser koryciński zastąpić fetą lub serem kozim. Pełnoziarniste pierogi ze szpinakiem i łososiem z serem korycińskim Pierogi! Polecam spróbować zrobić je w wersji pełoziarnistej, nie tylko są zdrowsze, ale i bardziej charakterne, świetnie komponują się z nadzieniem. Do nadzienia użyłam sera korycińskiego z czarnuszką – możecie użyć też ten bez dodatków albo zastąpić go fetą lub serem kozim. Te pierogi sa pyszne zaraz po ugotowaniu, podane z wiórkami z masła i szczypiorkiem. Jak zrobić pełnoziarniste pierogi ze szpinakiem i łososiem z serem korycińskim? Tak powstały pełnoziarniste pierogi ze szpinakiem i łososiem z serem korycińskim. Wrzucamy na patelnię 1 łyżkę masła i włączamy gaz, jak tylko się rozpuści wrzucamy posiekany drobno czosnek i cebulę i smazymy do zeszklenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://flymetothespoon.com/pelnoziarniste-pierogi-ze-szpinakiem-i-lososiem-z-serem-korycinskim/