Burki - bułeczki z ciasta filo z jarmużem

Weronika
Przekąski
05.08.2019 18:19
Burki - bułeczki z ciasta filo z jarmużem

Posmarować żółkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać sezamem piec w 180*C 20 minut do zrumienienia podawać na ciepło lub schłodzone SMACZNEGO ! Börek (czyt.burek) to bardzo popularna przekąska we wszystkich krajach bałkańskich i Turcji. Posolić i doprawić pieprzem arkusz z ciasta filo ułożyć na lekko zwilżonej ściereczce (ciasto bardzo szybko wysycha) i posmarować pędzelkiem stopionym masłem. Dodać startą na tarce jarzynowej marchewkę, na końcu dodać jarmuż, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić kilka minut. Smaczne i na gorąco prosto z piekarnika i na zimno. W ten sam sposób zwinąć 3 pozostałe bułeczki bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wzdłuż jednej z dłuższych krawędzi ułożyć pasek z 1/4 przygotowanego nadzienia, posypać rozkruszonym serem feta. ciasta filo - 8 arkuszy60 g stopionego masłapęczek jarmużu2 łyżki oleju1 cebula1 marchewka1 ząbek czosnkukawałeczek imbirusól, pieprz100-150 g sera feta1 żółtko+ 2 łyżki mleka do posmarowaniaczarny sezamPrzygotowanie:

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.gotujzdrowokolorowo.pl/2019/08/burki-bueczki-z-ciasta-filo-z-jarmuzem.html