Watruszki - rosyjskie bułeczki z serem

Julianna
Ciasta
07.12.2020 13:02
Watruszki - rosyjskie bułeczki z serem

Polecam również przepisy na inne drożdżowe wypieki: Watruszki - rosyjskie bułeczki z serem Składniki na 16 sztuk: ciasto: 200ml mleka 20g drożdży 100g szklanki cukru 2 jajka 400g mąki luksusowej (typ 550) 50g masła 1 łyżka oleju 1 łyżeczka esencji waniliowej nadzienie: 400g twarogu 50g śmietany (lub jogurtu greckiego) 50g cukru 1 łyżka cukru z wanilią 1 jajko 20g maki 20g masła opcjonalnie: garść rodzynków lub 2 łyżki skórki pomarańczowej dodatkowo: 1 małe jajko + łyżka mleka do posmarowania ciasta Każdy kawałek ciasta uformować w kulkę, odstawić na 10 minut, następnie rozwałkować na placek o grubości ok 1cm, ułożyć w sporych odstępach na blasze. Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać ciepłe (nie gorące!) mleko, 1 łyżkę mąki, wymieszać o odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce (ciasto powinno co najmniej podwoić objętość). Na środku każdego placka zrobić wgłębienie za pomocą szklanki (szklankę zanurzyć w mace, żeby ciasto się nie przyklejało). Jajka roztrzepać z cukrem i esencją waniliową, wlać mleko i rozczyn, wsypać przesianą mąkę i wyrobić jednolite ciasto, pod koniec wyrabiania dodając miękkie masło. Można to również zrobić za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego z końcówka gwiazdką, żeby uzyskać ciekawy wzór. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na ok 30 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.obiadgotowy.pl/2020/12/watruszki-rosyjskie-buleczki-z-serem.html