Kartacze albo cepeliny

Julianna
Obiad
31.01.2017 8:17
Kartacze albo cepeliny

Kartacze albo cepeliny Składniki (na 10 sztuk): 1,5 kg ziemniaków (mączystych, typ BC)2 łyżki mąki ziemniaczanejszczypta solinadzienie:400g mielonej wieprzowiny (karkówka, łopatka)1 cebulasólpieprzmajeranekdo gotowania:liść laurowyziele angielskiedo podania:cebulaboczekkwaśna śmietanaZiemniaki, które zawierają dużo skrobi, bardzo szybko ciemnieją. Na raz nie należy wkładać zbyt dużo kartaczy oraz trzeba pilnować, żeby woda nie wrzała zbyt mocno, gdyż wtedy ciasto zacznie się rozpadać podczas gotowania. Sok z ziemniaków odstawić na kilkanaście minut, żeby skrobia opadła na dno miski, a następnie zlać płyn, zachowując skrobię. Kawałki ciasta (wielkości gęsiego jajka) rozpłaszczyć na dłoni na grubość ok 1,5cm, wyłożyć nadzienie, dokładnie zlepić i nadać mu podłużny kształt. Przygotowując kartacze warto dobrze zaplanować wszystkie czynności: najpierw ugotować ziemniaki i je ostudzić, przygotować nadzienie, a dopiero wtedy surowe ziemniaki zetrzeć i odcisnąć. Gdy woda się zagotuje i kartacze wypłyną na wierz, zmniejszyć ogień i gotować ok 20-25 minut. Przygotować ciasto:0,5 kg ziemniaków obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, utłuc i ostudzić. Starte ziemniaki wyłożyć na złożoną podwójnie gazę, dobrze odcisnąć.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://obiadgotowy.blogspot.com/2017/01/kartacze-albo-cepeliny.html