Składniki
Ciasto na tortille
- 350 g mąki pszennej
- 160 ml gorącej wody
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
Nadzienie
- 2 filety z kurczaka
- 150 g pomidorków cherry
- 8 liści sałaty rzymskiej
- 2 dojrzałe awokado
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 papryka żółta
- 1 papryka pomarańczowa
- 1 cebula czerwona
- 2 łyżki przyprawy Cajun
- 3 łyżki oleju
Sos ranczerski
- ⅓ szklanki maślanki
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany *
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka szczypiorku
- 1 łyżka koperku
- 1 łyżka natki pietruszki
- pieprz biały
- sól
Przepis
Tortille
- Mąkę mieszamy z solą i oliwą. Dodajemy gorącą wodę i mieszamy. Ciasto wyrabiamy przez około 4 minuty. Jeśli podczas zagniatania ciasto klei się do dłoni, można podsypać odrobinę mąką. Tak przygotowane ciasto dzielimy na osiem równych części. Każdą część ciasta wałkujemy na stolnicy na bardzo cienki placek, podsypując mąką. Przy pomocy talerza o średnicy patelni, na której będziemy smażyć placki, wycinamy z ciasta koło. Resztki ciasta również wykorzystujemy do zrobienia placków.
- Gotowe placki smażymy na dobrze rozgrzanej, suchej patelni. Jeśli na placku pojawią się bąble, należy odwrócić go na drugą stronę. Po obróceniu smażymy kilka sekund i zdejmujemy z patelni.
- Usmażone placki układamy na talerzu jeden na drugim i przykrywamy wilgotną ściereczką. To bardzo ważny element przygotowania tortilli. Dzięki temu tortille będę elastyczne i nie będą suche.
Nadzienie
- Filety kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą cajun i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka. Zdejmujemy mięso z patelni na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Papryki oczyszczamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Awokado kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny.
Sos ranczerski
- Do maślanki dodajemy majonez, śmietanę, sok z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy posiekane zioła i mieszamy do połączenia się składników. Doprawiamy do smaku przyprawami.
- Na suchej i rozgrzanej patelni podgrzewamy placki tortilli. Na każdym placku układamy liść sałaty, wykładamy porcję warzyw i kurczaka. Polewamy przygotowanym wcześniej sosem i zwijamy. Podajemy od razu po przygotowaniu.
- Smacznego!
- * można zastąpić jogurtem greckim
Notes
- - gotowe tortille można przechowywać przez 2-3 dni