Składniki
2 filety drobiowe
przyprawa do kurczaka lub do gyrosa
słodka i ostra papryka wg uznania
1/3 szklanki zimnego mleka
3 garści płatków kukurydzianych
6 - 7 krakersów (opcjonalnie, mogą być np. cebulowe)
4 łyżki tartej bułki
dodatkowo:
1 główka sałaty lodowej
1 średni ogórek szklarniowy
1 strąk papryki
2 średnie pomidory
150 gramów żółtego sera
5 - 6 placków do tortilli gotowych lub domowej roboty
majonez
ketchup
sos czosnkowy:
150 gramów śmietany kwaśnej 18% lub jogurtu naturalnego (śmietana lepsza wg mnie)
2 - 3 ząbki czosnku
sól
pieprz
parę kropel soku z cytryny
szczypta lub dwie cukru pudru
Przepis
Filety myjemy, osuszamy, lekko rozbijamy, kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy przyprawami, odstawiamy na 30 minut.
Płatki i ewentualnie krakersy wsadzone do grubszego nylonowego woreczka miażdżymy wałkiem do ciasta, można zostawić większe kawałki, potem przesiewamy je z tartą bułką.
Mięso maczamy w mleku, panierujemy w mieszance. Smażymy na złoto z obu stron, studzimy, kroimy w paseczki.
Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, które potem grubo szatkujemy.
Paprykę kroimy w paseczki, pomidora w plasterki, ogórka w półplasterki.
Ser ścieramy na dużych oczkach.
Sos czosnkowy.
Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z jogurtem lub śmietaną i resztą składników.
Placek do tortilli smarujemy cienko majonezem, ketchupem, na środku układamy składniki nadzienia, posypujemy serem żółtym, składamy w "krokieta", a następnie zawijamy w folię aluminiową.
Tortillę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni podgrzewamy do rozpuszczenia sera, około 8 minut. Po wyjęciu z piekarnika obficie polewamy sosem czosnkowym i smacznego :)