1,5 szklanki wiórków kokosowych – ok. 150 g 1 szklanka amarantusa ekspandowanego tzw. poppingu – ok. 25 g Przepis na ciasteczka kokosowe: Banany rozgnieść za pomocą widelca na papkę. Ciasteczka kokosowe – Składniki: 2 średnie dojrzałe banany (nawet mocno dojrzałe – będą wtedy słodsze) – waga ok. 350 g ze skórką (bez skórki ok. 205 g) Ciasteczka kokosowe z bananem – to pomysł na szybkie ciasteczka z tylko 3 składników – wilgotne i mocno kokosowe. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C (opcja góra-dół + termoobieg) i piec ciasteczka przez 5 minut, a następne 10-15 minut piec je już bez termoobiegu (sama opcja góra-dół) do lekkiego zarumienienia. Amarantus ekspandowany ma łagodny smak i lekko orzechowy zapach, dzięki czemu sprawdza się idealnie w daniach zarówno na słodko, jak i na słono. Są idealne dla dzieci, bo nie zawierają dodatku cukru – ich słodycz pochodzi jedynie z dojrzałego banana. Wszystkie ciasteczka razem wzięte mają ok. 1350 kcal, zaś jedno ciasteczko ma ok. 75 kcal. Ciasteczka kokosowe z bananem (dla dzieci i nie tylko) Jako, że te ciasteczka nie zawierają żadnych zbędnych dodatków, to idealnie nadają się dla dzieci. UWAGA: wedle uznania można wiórki wcześniej uprażyć na suchej patelni i dopiero wtedy dodać je do masy.