😉 Tarta sernikowa z lemon curd Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 3.7 /5 ( 16 zagłosowano ) SKŁADNIKI Kruche ciasto: 175 g mąki pszennej 125 g zimnego masła 25 g cukru pudru 1 żółtko 35 ml pełnotłustego mleka duża szczypta soli morskiej Masa serowa: 200 g sera mascarpone 200 g zmielonego twarogu na sernik 2 jajka 100 g cukru pudru 1 niewoskowana cytryna 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Lemon curd: 1 cytryna 1 całe jajko + 1 żółtko 75 g cukru 40 g zimnego masła Dekoracja: małe bezy herbatniki plasterki cytryny i limonki PRZYGOTOWANIE Kruche ciasto Mąkę wsyp do miski i wymieszaj z solą oraz cukrem pudrem. Masa serowa Twaróg oraz ser mascarpone wymieszaj mikserem lub trzepaczką z jajkami, cukrem pudrem, mąką ziemniaczaną oraz sokiem i otartą skórką z cytryny. Kruchy spód, który kusząco pachnie masłem, wypełniłem po brzegi aksamitną masą serową, przygotowaną z dodatkiem sera mascarpone, do której dodałem sok oraz skórkę z cytryny. Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż do okrągłej formy na tartę o średnicy 20-24 cm, wysmarowanej uprzednio masłem i wysypanej mąką (jeśli korzystasz z formy nieprzywierającej, pomiń ten krok). Ciasto wstaw z powrotem do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz przez około 35 minut, aż masa serowa się zetnie. Jeżeli tak samo, jak ja należycie do grona niezdecydowanych ludzi (szczególnie jeśli chodzi o słodycze), to ta tarta sernikowa z lemon curd jest wprost stworzona dla Was. Lemon curd Do szklanej lub metalowej misy wbij jajka, wlej sok z cytryny i wsyp cukier. Ta tarta sernikowa z lemon curd jest aż nieprzyzwoicie pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu. Misę wstaw nad garnek z gotującą się wodą (kąpiel wodną) i mieszaj cały czas trzepaczką. Ten słodko-kwaśny krem o pięknej słonecznej barwie kojarzy mi się z wakacjami. Następnie zdejmij obciążenie oraz papier i piecz przez kolejny kwadrans, aż spód stanie się złotobrązowy. Krem mieszaj, aż całe masło się roztopi, a krem stanie się gęsty.