Zakwas na żurek - NAJLEPSZY przepis!

Helka
Wielkanoc
26.03.2018 23:06
Zakwas na żurek - NAJLEPSZY przepis!

Zakwas na żurek – Składniki: 6 łyżek mąki żytniej razowej (u mnie typ 2000 i taki uważam za najlepszy) – ok. 100g 500 ml przegotowanej wody 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego dodatkowo: słoik, gaza, gumka recepturka opcjonalnie: kromka chleba razowego na zakwasie lub 1 łyżka soku z ogórków kiszonych (w celu przyspieszenia fermentacji) Przepis na zakwas do żurku składa się z bazy, czyli mąki żytniej i wody, aczkolwiek osobiście uważam, że tę bazę warto wzbogacić o kilka dodatkowych składników, by zakwas, a co za tym idzie – również żurek – smakowały jeszcze lepiej :) Pewnie sporo z Was, ale myślę, że od dzisiaj większość z Was zrezygnuje z gotowców w butelkach i zacznie robić swój zakwas, gdyż wykonanie zakwasu na żurek jest banalnie proste i zajmuje może z 2-3 minuty :) Zakwas na żurek – poniżej na zdjęciu zakwas w dniu 3-cim – po wymieszaniu Ja idę na kompromis i na 2 dni zostawiam zakwas bez mieszania, a od 3 dnia kiszenia mieszam zakwas na żurek raz dziennie. Zakwas bez dodatku kromki chleba żytniego na zakwasie będzie gotowy średnio po 5-7 dniach, zaś z dodatkiem kromki wyżej wymienionego chleba po około 3–4 dniach. Zakwas na żurek – Wykonanie: Przystępując do wykonywania zakwasu na żurek należy pamiętać, by używać czystych naczyń itd. Taka ilość zakwasu wystarczy na ok. 2,5 litra żurku – oczywiście u jednych to będzie mniej, u drugich więcej – w zależności jak kwaśny żurek lubicie ;) Zakwas na żurek odstawić w ciepłe, zacienione miejsce na kilka dni (ok. 3-7 dni). Zakwas przygotowuje się zazwyczaj około 3-7 dni wcześniej, w zależności od tego, czy przyspieszamy proces fermentacji, czy też nie oraz jak kwaśny żurek lubimy jeść :) Zakwas na żurek – na zdjęciu poniżej dzień 1 :) Wedle upodobań można zakwas wcześniej odcedzić przez sitko z większymi oczkami (tak, by otręby i przyprawy się zatrzymały, a woda i reszta mąki przeszły) – jeśli nie odcedzicie, to żurek będzie po prostu bardziej gęsty.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneprzeboje.pl/2018/03/26/zakwas-na-zurek/