Składniki na sałatkę: 3 średniej wielkości buraki – ok 500 g 4 duże garści roszponki – ok 80 g 270 g sera feta (półtłustego lub tłustego) 2 garści migdałów w płatkach – ok. 30 g Składniki na sos do sałatki*: 1 Buraki pieczone, naszym zdaniem, mają bardziej intensywny smak By upiec je w piekarniku należy każdy z nich z osobna owinąć w folię aluminiową i piec je wszystkie w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st. C (funkcja góra-dół, a blaszkę wstawić na środkowy poziom piekarnika). czubata łyżeczka musztardy delikatesowej 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku *wedle uznania składniki na miodowy sos winegret można podwoić Przepis na sałatkę Król stołu: Do sałatki najlepiej wybrać buraki podobnej wielkości. Można je ugotować lub upiec – jak to zrobić najlepiej, możecie przeczytać poniżej w akapicie o tytule: Jak ugotować lub upiec buraki do obiadu lub sałatki? Czas pieczenia różni się w zależności od wielkości i rodzaju buraka, ale mieści się tak samo w granicach czasowych jak gotowanie buraków, czyli około 60-90 minut. Następnie do garnka należy wrzucić wyszorowane buraki (takie nieobrane), zalać je wodą (ja zalewam wrzątkiem), posolić, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem do czasu aż będą miękkie (najlepiej sprawdzić to wbijając w nie widelec). Sałatka Król stołu – chociaż składa się tylko z 4 głównych składników i sosu, jest bogata w smaki i zachwyci każdego, kto ją wypróbuje. Powstaje wtedy danie, którego nie da się nie lubić, a setki zadowolonych czytelników tylko to potwierdzają, czego przykładem jest także nasza sałatka brokułowa z serem feta i migdałami, którą tak uwielbiacie i często robicie, a słów pochwał nie ma końca :) Buraki ugotować/upiec do miękkości (najlepiej to sprawdzić wbijając widelec w środek warzywa – powinien wchodzić gładko, bez oporu). Jeśli jednak wolicie je w wersji gotowanej, to takowych również możecie użyć Jak to zrobić najlepiej? Jak gotować buraki? Wedle uznania, jeśli lubicie sałatki z większą ilością sosu, możecie podwoić ilość składników na sos winegret. Na wierzchu wysypać pokrojony ser feta oraz oprószyć całość podsmażonymi na suchej patelni migdałami w płatkach. Buraczki wedle uznania można także ugotować na parze i tak jak powyżej, obrać je dopiero po lekkim przestudzeniu. Po ugotowaniu wyciągnąć buraki z wody i pozostawić do lekkiego przestudzenia, a następnie obrać je ze skórki. Idealnie do niej pasuje sos winegret, ale wedle uznania możecie go podmienić na inny, np. majonezowy lub czosnkowy. U nas świetnie się sprawdza jako przekąska na kolację, czy też jako sałatka na imprezę. Przygotować sos: w tym celu wymieszać ze sobą dokładnie oliwę, sok z cytryny, musztardę oraz miód. W przypadku sałatki Król stołu nie stanowi to dużego problemu, bo buraków jest tylko 3 sztuki.