Miłego piątku :-) tortownica 26 cm Składniki ciasto: - 125 g ziemnego masła - 50 g cukru - 200 g maki pszennej typ 450 - 1 jajko M - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: - 750 g serka ricotta - 500 g serka mascarpone - 100 g cukru - 4 jajka M - 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40) Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. 2. Tortownicę (spód) wykładamy papierem do pieczenia, po upływie godziny ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy, wkładamy do tortownicy. Sernik z ricotty i mascarpone z maliną i borówką piątek, lipca 19, 2019 20 ciasta , nowe , sernik , urodziny Dzień dobry :-) Dodatkowo: - borówka amerykańska - maliny - 4 łyżki dżemu z owoców leśnych Ciasto: 1. Naszą masę serową wylewamy na podpieczony spód (może być gorący), górę wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Dzisiaj kochani pyszny, rozpływający się w ustach sernik z ricotty i mascarpone. Do osuszonych owoców dodajemy dżem, delikatnie mieszamy i wykładamy na nasz sernik. Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy gładkie ciasto. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni wkładamy ciasto i podpiekamy 10 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, lekko uchylić drzwiczki i tak studzimy nasz sernik.