Składniki: 350 g mąki (u mnie mąka szymanowska od Polskich Młynów) około 250 ml ciepłej wody 7 g suchych drożdży 1 łyżka cukru 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (u mnie oregano, majeranek, tymianek, bazylia) 100 g pestek dyni (u mnie od Polskich Młynów) 100 g żółtego sera sól Najpierw kroimy ser żółty w drobną kostkę. Pieczemy chleb przez około 20 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 200°C i pieczemy kolejne 40 minut. Chleb wyrabiamy 6-7 minut, aż będzie gładki i zwarty (ja użyłam do tego robota kuchennego z hakiem). U mnie dzisiaj chleb z serem i pestkami dyni. Piekarnik rozgrzewamy do 220°C (góra-dół) z pojemnikiem z wodą na dnie. A jeśli już pieczemy chleb to możemy popuścić wodzę fantazji i dodać do niego praktycznie wszystko to co lubimy. Na jej bazie możemy przygotować wiele cudownych i pysznych potraw, a przede wszystkim chrupiący chleb.