Idealnym dodatkiem do nich są wszelkiego rodzaju dipy np. tzatziki, dip czosnkowy, czy raita miętowa. Chlebki pita około 8 sztuk Składniki: 350 g mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru około 250 ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy sól Drożdże zasypujemy cukrem i dokładnie rozcieramy aż się rozpuszczą. Na chlebki naan przepis znajdziecie już na blogu, dziś nadszedł czas na pity. Dodajemy do nich około 100 ml ciepłej wody, mieszamy i odstawiamy na około 10 minut, żeby zaczęły pracować. Układamy je na papierze do pieczenia i zsuwamy z papierem do gorącego piekarnika na nagrzane blachy. Ciasto przekładamy do podsypanej mąką miski, posypujemy odrobiną mąki po górze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Dość często spotykam się z jednym przepisem na chlebki pita i naan. Jedno opiera się na wodzie, a drugie na jogurcie. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 240° wraz z blachami (lub jeśli posiadamy z kamieniem do pieczenia pizzy/chleba). Z tego co jest mi wiadomo, to te dwa pieczywa wypieka się z zupełnie innych ciast. Wyrabiamy około 6-8 minut do uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta (ja użyłam do tego robota z hakiem).