Jabłko w cieście kruchym

Desery
05.07.2019 15:19
Jabłko w cieście kruchym

Składniki 2 średnie winne jabłka 2 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru 100 g masła 2 żółtka szczypta proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu szczypta soli garść orzechów (mogą być włoskie, laskowe, migdały) szczypta cynamonu łyżka rodzynek łyżka konfitury (najlepiej będzie tu pasowała żurawinowa, jabłkowa, różana czy wiśniowa) do podania: lody waniliowe + bita śmietana Aby scalić masę dodajemy jogurt lub śmietanę i wszystko razem łączymy w gładkie ciasto. Jabłka umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy pozostałym białkiem z jajek za pomocą pędzelka. Na środek rozwałkowanego ciasta kładziemy jabłko i napełniamy je farszem, a następnie całość owijamy ciastem, tak aby było szczelnie zalepione. Lekko chłodzone ciasto dzielimy na dwie części i każdą wałkujemy (na grubość około pół centymetra. Jabłka w cieście podajemy jeszcze ciepłe w towarzystwie lodów i bitej śmietany. Takie jabłko w cieście najlepiej smakuje z lodami waniliowymi oraz bitą śmietaną. Zawijamy je w folię i odstawiamy na 10 minut do lodówki. Kruche ciasto, skrywające mięciutkie i gorące jabłko, które z kolei skrywa chrupiący i słodziutki farsz orzechowy – eksplozja smaków gwarantowana.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://analizasmaku.pl/jablka-w-ciescie-kruchym/