Krem opakowanie dużego budyniu śmietankowego (na 0,75 l mleka) 0,6 l mleka 3 łyżki cukru (ja dodałam erytrol w tej samej ilości) odrobina pasty waniliowej lub ziarenka z połowy laski wanilii 50 g serka śmietankowego lub mascarpone 100 ml śmietanki 30% truskawki (lub inne ulubione owoce np. maliny, borówki, porzeczki, czereśnie) do dekoracji: starta lub rozpuszczona czekolada Składniki Ciasto kruche owsiane 100 g mąki owsianej lub zmielonych drobno płatków owsianych (można podmienić na inną mąkę, zwykłą pszenną lub mielone orzechy) 150 g mąki pszennej 170 g zimnego masła 2 żółtka szczypta soli 50 g cukru pudru łyżka zimnej wody Można przygotować ją na klasycznym kruchym spodzie z TEGO przepisu, lub tak jak ja dzisiaj, podmienić część mąki na mielone płatki owsiane. Następnie przekładamy ciasto na blat, formujemy gładką kulę, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Liczba porcji okrągła forma o średnicy 24 cm (około 8 porcji) Wartości odżywcze w porcji: Kalorie: 400 Białko: 7,7 g Tłuszcz: 26,3 g Węglowodany: 39 g Przygotowanie Jeśli nie posiadamy malaksera, ani blendera z pojemnikiem, to na blacie mieszamy suche składniki, następnie dodajemy masło pokrojone w kostkę, żółtka i wodę. Pyszna i szybka krucha tarta z lekkim kremem budyniowym oraz świeżymi truskawkami to strzał w dziesiątkę na letni deser. Na ostatnie 10 minut pieczenia ściągamy obciążenie i papier, aby ciasto się zrumieniło. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i wykładamy nim foremkę do tarty. Następnie dodajemy je do budyniu i łączymy w jednolitą masę za pomocą szpatułki. Gotowy budyń przekładamy do miski, przykrywamy folią (tak, aby dotykała powierzchni budyniu, co zapobiegnie powstaniu kożucha) i odstawiamy do wystudzenia. Pieczemy około 30 minut w 170 stopniach (góra-dół). Gotowy krem przekładamy na wystudzony spód do tarty i rozprowadzamy dokładnie. Sprawdzą się tu również zmielone na mąkę orzechy.