Tabbouleh

Sałatki
14.05.2019 10:32
Tabbouleh

Składniki 100 g kaszy bulgur 2 ogórki zielone papryka czerwona 4-5 rzodkiewek 2 pomidory mała papryczka chilli cebula czerwona lub 2 szalotki 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek pęczek szczypiorku spora garść natki pietruszki garść posiekanej mięty sok z połowy cytryny sól, pieprz garść uprażonych ziaren słonecznika Przygotowanie Kaszę gotujemy, a następnie studzimy. Pojawia się często w przepisach kuchni wegetariańskiej, ale może być traktowana także jako dodatek do obiadu. Bazą sałatki tabbouleh jest kasza bulgur, która właśnie na Bliskim Wschodzie, obok ryżu, jest podstawą diety. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i zaczynamy kroić w drobną kostkę (niewiele większą niż na tradycyjną sałatkę jarzynową). Nazwa brzmi dość dziwnie, a to po prostu sałatka, charakterystyczna dla kuchni libańskiej i bardzo popularna na Bliskim Wschodzie. Jest bardzo lekka i orzeźwiająca, więc sprawdzi się na nadchodzące cieplejsze dni. Na koniec dolewamy 3-4 łyżki oliwy z oliwek i wszystko mieszamy. Z pomidorów najlepiej wcześniej usunąć pestki, aby sałatka nie była zbyt mokra.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://analizasmaku.pl/tabbouleh/