Batoniki owsiane

Śniadania
04.11.2018 16:29
Batoniki owsiane

Składniki (na wersję bazową) 2 szklanki płatków owsianych górskich szklanka mleka * jajko całe lub dwa białka jeden banan 2 łyżki cukru/miodu/ksylitolu (można pominąć) ulubione dodatki – suszone owoce, starte jabłko, truskawki, orzechy, pestki itp. przyprawy (opcjonalnie) np. cynamon, kardamon, imbir itp. * przepis na bardzo fajną alternatywę dla słodkich batoników czy ciastek jedzonych w formie przekąsek kiedy nie ma czasu na coś konkretniejszego. W mojej wersji znalazły się pestki słonecznika, cynamon i pół startego jabłka na tarce oraz do dekoracji dodałam kilka śliwek na wierzch. Możemy tu dodać świeże owoce, suszone, orzechy, pestki, różne przyprawy czy nawet konfitury, na co tylko mamy ochotę! Są bardzo sycące, nadają się idealnie na drugie śniadanie, czy małą przekąskę w razie nagłego głodu. Płatki umieszczamy w misce i dolewamy mleko (lub sok) oraz dodajemy jajko/białka. Możemy użyć tortownicy o średnicy 24 cm lub prostokątnego naczynia żaroodpornego lub kwadratowej blaszki. Następnie dodajemy rozgniecionego banana (im banan dojrzalszy tym lepiej), jeśli chcemy to dosładzamy oraz wrzucamy dodatki i przyprawy. Uważam, że optymalna grubość to 1-2 cm. Lekko przestudzone ‘ciasto’ kroimy i nadajemy naszym batonikom taki kształt jaki chcemy. Świetnie smakują z jogurtem, szklanką mleka, kakao lub po prostu z kubkiem dobrej kawy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://analizasmaku.pl/batoniki-owsiane/