mąki tortowej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 2 budynie śmietankowe 1/2 szklanki soku z cytryny 1 i 1/2 szklanki wody 2 żółtka 1 szklanka cukru 200 g masła Pianka cytrynowa: 600 ml śmietanki 30% 150 g serka mascarpone 2 op. galaretki cytrynowej Dodatkowo: herbatniki maślane Polewa: 2 łyżki masła 3 łyżki soku z cytryny 4 łyżki cukru pudru Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wylewamy do blaszki (21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na około 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Do rondelka wlewamy sok z cytryny oraz 1 szklankę wody, wsypujemy cukier, doprowadzamy do wrzenia. Na piance cytrynowej układamy obok siebie herbatniki, które polewamy polewą (ja pominęłam): w garnuszku roztapiamy masło, dodajemy sok z cytryny i cukier puder. Ciasto Cytrynowiec to delikatny biszkopt przykryty masą budyniową przygotowywaną na bazie soku z cytryny, oraz cytrynową pianką z bitej śmietany, mascarpone i cytrynowej galaretki. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy mascarpone, chwilę miksujemy, a następnie małym strumieniem wlewamy zimną (lecz wciąż płynną) galaretkę. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mieszamy szpatułką. W osobnym naczyniu rozprowadzamy w reszcie wody proszek budyniowy oraz żółtka. Miękkie masło ucieramy na puch i po łyżce dodajemy cytrynowy budyń. Obie galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wody, odkładamy do przestudzenia.