Następnie zabieramy się za najprzyjemniejszą część przygotowań, czyli od oddzielenia owoców od gałązek 😉 /żart – nie znoszę tego robić, ale uwierz mi na słowo, że się opłaca!/ Odszypułkowane owoce przekładamy do garnka z zimną wodą i dodajemy cukier. Na koniec kompot z czerwonych porzeczek możemy przelać przez sitko lub podawać z owocami według własnych upodobań. Na blogu dodatkowo znajdziecie sporo przepisów na letnie napoje, takie jak lemoniada arbuzowa, koktajl mango lassi, czy top 3 przepisy na wody domowe, które szczerze polecamy! Składniki na kompot z czerwonych porzeczek: 500g czerwonej porzeczki 1/2 szklanki cukru 3 l wody Posadziliśmy nawet własny krzaczek czerwonych porzeczek w ogrodzie, lecz w tym roku raczej z niego nic nie będzie. Za to całe pudełko czerwonych porzeczek prosto z działki przyniosła nam nasza Pani Ela, która opiekuje się Milenką. Kompot z czerwonych porzeczek to taki trochę powrót do dzieciństwa. Wszędzie świeże owoce i warzywa według sprzedawców prosto z krzaka, sprzedawane na osiedlowych ryneczkach. Podsumowując, żałuję że nie jestem już dzieckiem, ale takie smaki jak ten kompot to taki miły powrót do tego okresu.