Przepis
SKŁADNIKI:
ogórek zielony 1/2 szt
rzodkiewki 10 szt
koperek 1/2 pęczka
szczypiorek cienki 1/2 pęczka
czosnek 2 ząbki
cytryna 1/2 szt
jogurt grecki 750 ml
kefir 250 ml
sól pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Z podanych składników przygotujemy 2 porcje chłodnika. Ogórka umyć i osuszyć. Nie obierać ze skórki. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć na sitko i pozostawić aż puści soki następnie dobrze odcisnąć. Rzodkiewki umyć, odkroić ogonki i zetrzeć tak jak ogórka. W większej misce wymieszać jogurt grecki i kefir( można użyć maślanki), przełożyć ogórka , rzodkiewkę i wymieszać. Szczypiorek oraz koperek bardzo drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę , dodać sok z połowy cytryny.Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na ok 30 minut. Chłodnik rozlewać do miseczek, ozdabiać startą rzodkiewką i bazylią. Podawać dobrze schłodzone. Smacznego:)